Bez batožiny, šťastná, zmätená, radostná, stratená, plná očakávaní, s prázdnom v hlave a som tu! V Montreale! Ten pocit keď nesiete v rukách poháre plné piva (kávy, čaju, džúsu, kofoly...) a zrazu sa vám chce kýchnuť. Neviete čo máte robiť: rýchlo utekať a položiť ich, zostať stáť a čakať čo sa bude diať a zadržiavať kýchnutie (aj keď to sa veľmi nedá) alebo zostať stáť, kýchnuť si a obsah vášho pohára sa rapídne zníži. Presne tento istý pocit som mala aj ja! Úplne to vystihuje moment keď som v hosteli otvorila dvere do miestnosti, kde bolo desať dvojposchodových postelí, čiže devätnásť ľudí a ja. A čas prekvapení sa mohol začať!
Plná izba cudzích postelí a ľudí. Väčšia miestnosť,
jedno wc a dve sprchy (doteraz nechápem toto nelogické rozmiestnenie),
množstvo kufrov, notebookov, máp, topánok a ja. S pasom, pár dolármi,
spacákom a príručnou batožinou, kde som mala dve Horalky, jednu Milu
a škvarkový pagáč. Všetko potrebné pre prípad, že sa vám niekde stratí
batožina tak ako mne. Čím viac zmätená som bola, tým viac ma to začínalo baviť.
Späť k ubytovaniu. Cítila som sa ako v zoo. V pavilóne opíc
bývali asi šiesti austrálski surfisti, v pavilóne levov boli traja
Angličania, myslím, že boli informatici, lebo všetci traja vyzerali nenormálne
hipstersky a až príliš okato sa podobali na hlavných hrdinov z Big
Bang Theory. V špeciálnom pavilóne pre sovy spali dvaja neidentifikovateľní občania. Cez deň spali
a v noci keď som šla spať ja, tak vyliezali do ulíc. Vôbec neviem ako
vyzerali, ale za to som videla niekoľkokrát holý zadok neidentifikovateľného
občana. O ďalších ľuďoch toho veľa neviem, sústredila som sa na prežitie.
V pavilóne lemúrov som bola len ja.
Dobré ráno Montreal! Dobré ráno Erika! Musela som spať veľmi
tvrdo, lebo som sa zobudila v štýle „na zubára“ so slinkou pomaly až
v uchu. Pozriem na hodiny a v panike zisťujem, že je 16:03..
Prespala som všetko čo sa dalo! Otvorím oči a začnem prvýkrát premýšľať po
kanadsky. Keďže je tu o šesť hodín menej ako doma, bolo len 8:03. Pozriem
sa okolo, celá zoo ešte spí. Idem si dať raňajky: toasty s arašidovým
maslom (chutí ako tie malé arašidové nugety z jednoty) a javorovým
sirupom. Prežúvam ako správna slovenská krava z paše a vychutnávam si
moje prvé raňajky v mojom skutočnom sne!
Viki mi nechala odkaz na recepcii, že šla čeknúť mesto, aby
sme mohli potom vyraziť na výlet. Ďakujem Bohu za to, že vyštudovala geografiu!
Ja by som sa sama stratila aj v tej našej mini zoo. Stretávame Lenu,
dievča z Nemecka, ktoré vyzerá ako malá sesternica z druhého kolena
Angely Merkelovej, je to naša nová kolegyňa. Hurá, toto bude naozaj
medzinárodné! Myslím si a neviem, že žijem v omyle. Vyrážame do
mesta. Montreal je prenádherný! Menšie mrakodrapy, autá s dlhými prednými
kuframi, s ktorými by som sa naučila pozdĺžne parkovať asi po rokoch
praxe, francúzske názvy, francúzska architektúra, francúzski ľudia, francúzske
všetko. Všetci tu športujú, všade sú baseballové ihriská, väčšina ľudí behá
a tí čo nebehajú, tak napríklad cvičia v parku jógu, bicyklujú sa,
kolieskujú sa a podobne. V druhej časti mesta stretávame množstvo
biznismenov a biznismeniek, vyzerá to tu ako v seriáli Dallas. Veľa
ľudí má na hlavách kovbojské klobúky a obleky. Väčšina mužov vyzerá ako veľmi mužné
a krásne potomstvo indiánov a ženy tu nenosia silonky, ani jedna! (
O tom všetkom potom... ) A my tri, tri rôzne kultúry, tri rôzne
jazyky, v jednom meste a za jedným účelom. Už dávnejšie som si uvedomila,
že okrem alkoholu aj angličtina spája ľudí a tu, keďže som odkázaná sama
na seba, som si to uvedomila osemnásobne. Väčšinu času mlčíme, ale v mojej
mysli s nimi vediem naozaj hustú debatu. V mysli preto, lebo jedine
v nej sa môžem so všetkými rozprávať tak, aby mi rozumeli. Keďže moje
anglické schopnosti sú niekde na úrovni „čo nevieš, ukáž!“, bola som
unavenejšia ako mím po päťhodinovom vystúpení. Ale! Dorozumeli sme, spravili si
milión bežných turistických fotiek, povozili sa v metre a nejako tak
som tušila, že toto priateľstvo nám vydrží aj po odchode do divočiny...
Prišiel deň E ako Extrémne, Európske, Euforické, Estrádne
uvítanie všetkých spolupracovníkov! Mali sme sa všetci dostaviť na miesto,
ktoré vyzeralo ako stredoveká vináreň
zavretá niekoľko desaťročí. Prišla som posledná a všetci sedeli ako
za Artušovým okrúhlym stolom a trošku bokom sedel obrovský škót, ktorý
zabudol, že škótom bol a nacvičeným americkým úsmevom
a priateľskosťou nás privítal a začali sme školenie. Na začiatok sme
sa mali všetci predstaviť a povedať pár viet o sebe. Viete si to
predstaviť ako stretnutie anonymných alkoholikov. Keďže som prišla posledná,
začínam: Hai, aj em Erika from Slovakia! Všetci čudné pohľady... Hovorím si,
tak asi nerozumejú alebo ich zaskočil môj ruský akcent alebo sú možno
z čiech alebo poľska a budeme si rozumieť aj inak ako anglicky. (Pred
odletom som dúfala, že stretnem aspoň niekoho, kto bude rozumieť inak ako
anglicky, niekto z našich susedných štátov). Ďalších šesť ľudí po mne
povedalo: hai, aj em ... from Hungary! Ok, šesť ľudí to nie je veľa, však je tu
ďalších desať... Po polhodine začínam vymýšľať plán úteku, možno nájdem niekde
kanoe a v roku 2023 sa aj dopravím domov. Áno, štrnásť ľudí zo
susedného štátu, z Maďarska! Nikto na svete im nerozumie! Konečná
bilancia: jedna nemka, štrnásť
a pol kusa Maďarov – tá polovica, to je moja spolubývajúca, síce je
zo Slovenska, ale z Dunáj Stréduš a jeden Litovec, ktorý emigroval do
Británie.
A pracovníci kuchyne leta 2013 mohli vyraziť do
divočiny! Absolútne sme netušili kam ideme, čo tam budeme robiť a kde
vlastne budeme bývať a pracovať, proste nič... Dorazili sme do kuchyne 8.
júna a oznámili nám, že zvyšok príde 26. júna, hmm asi sa tu unudíme, čo
sa už len v takom campe dá robiť? :-)
Ubytovanie. Celý camp má rozlohu asi ako moja rodná obec. Na
to, že je to len detský tábor, je to tu obrovské a samozrejme sme ani po
dvoch mesiacoch nestihli vidieť všetko, čo ponúka. Vyzerá to tu ako
v Hriešnom tanci. Tie chatky, prostredie, náš cook house, cesty, malinké
autíčka a to jazero! Jazero vhodné na všetky typy „zvedačiek“. Bývame
v papierovom dome, ktorý drží pokope len pomocou klincov a dosiek,
ktoré by sme my doma pálili a nie z nich stavali. Keď ide niekto po
schodoch, tak sa všetko otriasa a okná nám vypadávajú úplne svojvoľne.
V noci je tu riadna zima a občas sa stane, že ani v spacáku
a dvoch dekách mi nie je teplo. Ale oproti ostatným, ktorí majú
permanentne 40 stupňov cez deň aj v noci, je to úplná výhra.
Strava. Skôr ako som sem šla som si hovorila, že keď budem
toľko pracovať a mať tri jedlá denne, tak kilá pôjdu dole samé od seba. Koľký
omyl! Všetci, čo sme tu priberáme. Keďže sme v kuchyni a máme kľúče
od každej chladničky a špajzy, ktorá sa tu nachádza, k obezite nemáme
ďaleko. Náš šéfkuchár varí fantasticky a popritom čo varí pre všetkých,
občas navarí dačo špeciálne, mexické aj pre nás. Naučila som sa jesť štiplavé
a už som si aj zvykla, že to vždy štípe dvakrát :-D
Kosher. Rôznofarebné mikrovlnky, taniere, poháre, misky,
všetko, čo kuchyňa ponúka. Všetko, čo je modré sa používa na jedlá, ktoré sú
bezmäsité. Všetko čo je biele alebo červené sa používa na jedlá, ktoré sú
mäsité. (Teda, aby som neurážala mäso, stále jeme iba kura na milión spôsobov) Všetky
nástroje so zelenou farbou sa používajú na zeleninu. Neodmysliteľnou súčasťou
je rabín, ktorý je údajne v každej kuchyni, kde sa varí kosher. Keď som si
prvýkrát hriala hamburger so syrom v mikrovlnke na mlieko, myslela som si,
že ten záchvat nervov, ktorý pochytil nášho rabína je len „akože“. Ale on to
myslel vážne a povedal, že čo teraz bude s dušou mikrovlnky keď som
ju takto pošpinila. Keby sa ma opýtal čo bude s dušou bicykla, tak to by
som pochopila. Ale s dušou mikrovlnky??? V krátkosti vysvetlím. Ak
máte krájať zeleninu, tak len nožom, ktorý má zelenú značku. Mäso, len
s nožom, ktorý má červenú značku. Nech pri vás stojí všetka šťastena
sveta, ak náhodou naservírujete hranolky na biely tanier. Zapísala by som aspoň
dvadsať strán keby som chcela opísať všetko, čo tu musíme robiť. Teraz máte
aspoň ako takú predstavu. Áno, je to šialené a zábavné zároveň. Ešte sa
vrátim späť k tým rabínom. Ak by som sa mala ešte raz narodiť, tak jedine
ako rabín. V podstate robia nič a majú za to krásne peniaze. Teda
aspoň tí, s ktorými som mala tú česť sa stretnúť. Nechcem sa nikoho
dotknúť, to je len môj postreh.
Práca. Prvý mesiac sme varili pre cca 520 ľudí. Hrnce,
mašiny, varechy všetko gigantických rozmerov. Dokonca niektoré prístroje sú
väčšie ako ja. Keďže na začiatku som rozumela minimum, moja odpoveď na všetko
bola: „Yes, no problem!“ Keď sa náš vedúci pýtal, kto predtým robil niekde
v kuchyni, moja ruka hneď vystrelila. Potom sa ma opýtal, že či viem
krájať. Moju odpoveď poznáte. Tak som sa dostala k tomu, že mojou
celoletnou úlohou bude príprava zeleninového baru. Keď mi dali prvýkrát do ruky
nôž, tak som sa vážne obávala o svoje zdravie. Nôž ako mačeta som videla len v national geographic, kde
farmári v Japonsku nimi sekali ryžové polia. Zas nejakou náhodou som stala
pravou rukou vedúcej kuchyne. Čo znamená asi toľko, že vstávame vždy prvé
a krájame do zblbnutia každý deň. Pripravujeme zeleniny a šaláty
všetkého druhu. Uvediem príklad. Vezmime si napríklad pondelok. (Teraz si
predstavte hlas Kamily Magálovej v Tajomstvo mojej kuchyne alebo pre ľudí
z dediny ako som ja, hlas v obecnom rozhlase) Dnes máme nakrájať: paradajky
16 kg, uhorky 12 kg, zeler 6 kg, mrkva 8 kg, šalát 5 kg, nachystať 0,5 kg olív
a 2 kg fazule. Popritom nachystať dressingy a iné pochutinové oné.
Potom to všetko naservírovať, nachystať a roznášať. Každý deň začíname
o tej 6.30 a končíme o tej 21. – 22.00. Cez deň máme asi dve
hodiny prestávku. Vtedy utekáme všetci do plaviek, berieme uteráky a... spíme
na móle ako práve vyplavené veľryby, lebo málokedy sa stane, že máme energiu na
dačo iné.
To, čo práve čítate som začala písať asi pred mesiacom. Keď
to teraz spätne čítam, tak mi to príde až neuveriteľne dávno, že som niekedy
pracovala v nejakej kuchyni v židovskom tábore v kanadskom campe.
photo by Viki |
Popiči Erička! :)
OdpovedaťOdstrániťAko vždy, oridžo, srdcko! :*
OdpovedaťOdstrániť